Vrabie versus Mihaila – Midnight in Paris

Miezul noptii in Paris

Am asteptat mult timp acest film, de fapt mai bine zis inca de pe vremea cand era promovat la Festivalul de la Cannes. Odata primita invitatia pentru avanpremiera de presa m-am entuziasmat si iata ca ziua a sosit si a trecut la fel de repede. Ciudat de mica sala 4 de la Movieplex Cinema Plaza.

Paris este un oras superb, un oras pe care imi doresc sa il revizitez. Este romantic, iar filmul lui Woody Allen il ridica la adevarata sa valoare. Intra-adevar, Paris este mult mai frumos atunci cand ploua.

Daca vrei sa stii mai multe, mergi si vezi acest film. Este scurt, insa actiunea nu este pe repede inainte si, deci, trebuie sa te incarci cu putina rabdare. Scenele si glumele sunt tipice regizorului, in special inceptul destul de lung.

Vrabie

Midnight in Paris = „Inapoi in viitor” marca Woody Allen

Trebuie sa recunosc de la bun inceput ca nu ma declar vreun mare fan Woody Allen. De fapt, nu sunt nici vreun mic fan. Am mai vazut 2 filme de-ale lui, dar cam atat. Nu am ramas cu gura cascata, nu m-a marcat nimic pe viata, nu am vreo statueta cu forma lui pe care sa o venerez noaptea. Nu.

Midnight in Paris incepe brusc, de parca stii deja personajele si actiunea, pentru ca vorba aia, ai primit brosura la intrarea in teatru. Pentru filmele cu care a obisnuit Allen publicul sau, distributia este interesanta. Owen Wilson, actor de comedii lejere, in rol principal. Trebuie sa spun ca a facut o alegere destul de buna. Printre actori se numara Rachel McAdams, Carla Bruni, Michael Sheen (nu batranul) si superba Marion Cotillard.

Nu poti aprecia acest film fara sa ai un background de istorie – fie ca este arta sau literatura. Nu va avea aceeasi savoare, nu vei rade cu toti ceilalti, nu vei intelege mare lucru, nu il vei aprecia si te vei simti chiar putin stanjenit. Nu ma intelegeti gresit, am trecut prin asta. Anumite aluzii au fost prea mult pentru mine aparent, desi in stanga si in dreapta se arunca cu ‚haha’-uri si ‚hihi’-uri. Am fost nevoit sa imi pun un zambet fals.

Filmul e bun. Nu este clasicul ma-urc-intr-o-masina-a-timpului-si-ma-duc-in-ce-perioada-vreau-eu. Este ceva in genul acela, doar ca nu insista sa te invete nimic, doar iti arata trecator cu mana in ce directie sa te uiti, asta daca vrei. Este un film care te lasa pe tine sa tragi concluziile, ce e mai bine, unde si in ce timp.

Nimeni de-a lungul timpului nu a fost complet multumit. Nu artisti, genii sau filozofi de fapt. In Midnight in Paris puteti vedea cam ce si-ar fi dorit unii dintre ei.

Mihaila

Daca Cole Porter, Zelda Fitzgerald, Ernesc Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Pablo Picasso, Salvador Dali, Man Ray, Luis Bunuel, T.S.Eliot, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gaugain sau Edgar Degas iti spun ceva, inseamna ca trebuie sa mergi sa vezi acest film si mai mult ca sigur tocmai ti-am stricat surpriza.

Pana acum publicitate i s-a facut cuplului de tineri care trec printr-o mica drama tipica lui Woody Allen, care m-a facut sa il apreciez odata cu Annie Hall. Cu toate acestea, mica trecere prin istoria artei – de la scris, la pictura, fotografie si film – merita toata atentia.

Pelicula mi s-a parut foarte jucausa si la fiecare noua scena eram “Uu uite-l si pe, uite-l si pe Picasso” si tot asa. Este surprinzator, se termina repede, Carla Bruni are un rol mic, insa “buchetul” de actori este impresionant.

“Midnight in Paris” este un film care te lasa pe tine sa calatoresti cu mintea unde vrei si in special ai cale libera sa tragi ce concluzii doresti. Pe mine m-a dus cu gandul la faptul ca oamenii, din cauza greutatilor, vor mereu sa fuga in alta parta, iar Woody ne arata ca de ce sa nu fugim in trecut. Inevitabil toti vrem “acum cativa ani”, pentru ca binele de atunci ne este familiar.

Vrei sa ne citesti in inbox?

Aboneaza-te acum si primesti un email cu noutati.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Nu iti vom spama inbox-ul. Te poti dezabona oricand.1 thought on “Vrabie versus Mihaila – Midnight in Paris”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.