Captain Phillips – Capitanul Phillips

captain-phillips-poster

Majoritatea oamenilor au indragit piratii dupa ce au vazut „Piratii din Caraibe”. Insa, sunt curios cati dintre voi ii veti mai gasi simpatici dupa ce vizionati „Capitanul Phillips”.

Sa ai o sabie, o pusca, un butoi cu rom si un vapor plin cu nelegiuiti gata oricand sa se revolte este haios. Situatia devine mult mai neagra si mai serioasa, insa, in momentul in care inlocuiesti sabia cu un cutit, pusca cu mitraliere si butoiul cu foamete ura si rautate.

Regizorul filmului „Captain Phillips” a fost nimeni altul decat Paul Greengrass, cunoscut pentru numeroase filme de actiune, printre care „The Bourne Supremacy”, „The Bourne Ultimatum” si „Green Zone”. Experienta lui isi spune cuvantul prin cele 134 de minute ale filmului in cauza, minute antrenante si pline de actiune, chiar daca nu se trag prea multe focuri.

InterComFilm Distribution – Premiera 1 noiembrie

930353 - Captain Phillips

Actiunea se invarte in jurul Capitanului Phillips (Tom Hanks), dupa cum spune titlul, si aventurile acestuia pe mare. Aventuri din cauza pericolelor, nu pentru ca asa ar fi vrut. El comanda un vapor comercial incarcat cu mancare, petrol si alte cateva sute de tone de nimicuri ce se deplasa spre Africa. Oricum, nimic valoros.

Asa cum se spune ca dimensiunea conteaza, aparent este adevarat si in marele ocean. Fiind un vapor de dimensiuni mari, care circula neinconjurat, piratii somalezi l-au luat in vizor imediat. Desi pe vremuri era nevoie de tunuri si un echipaj mare sa deturnezi un vapor, acum nu e nevoie decat de 4 indivizi fara scrupule, insetati dupa dolari si inarmati cu mitraliere AK-47.

930353 - Captain Phillips

Cu toate „sistemele” inventive de aparare ale vaselor comerciale, de cele mai multe ori, piratii tot reusesc sa se imbarce. Iar atunci cand o fac…e bine, sa fii cuminte si sa asculti de ei, oferindu-le tot ce cer, pentru a evita pe cat posibil violenta.

Totusi, Capitanul Phillips, un american get-beget, refuza sa capituleze usor in fata lor si incearca sa ii multumeasca cu putin. Anume 30.000 de dolari aflati in seif, pastrati tocmai pentru astfel de situatii. Din pacate, si asta chiar e realitatea, piratii nu au in cap decat milioane de dolari, asa ca dupa ce au realizat ca nu au alternativa, il iau ostatic pe curajosul capitan.

captain-phillips-3

Ceea ce urmeaza, practic 3 sferturi din film, sunt clipe de cosmar si teroare, ce nu fac altceva decat sa te marcheze si sa lase in tine urme mai adanci decat Groapa Marianelor. Dupa cum am spus, capitanul fiind cetatean american, interventia trupelor speciale din Marina si a soldatilor SEAL este mai mult decat rapida si eficienta. Chiar si asa, interventiile nu se termina imediat, pentru ca fiind pe mare, este mai greu de creat o strategie si de multe ori se lasa cu victime de ambele parti.

Povestea este bazata pe fapte reale, iar in cazul in care vi se pare gradul de periculozitate ridicat de dragul artei, trebuie sa spun ca nu e deloc asa. Atacurile piratilor sunt frecvente si, de multe ori, violente, multi marinari civili pierzandu-si viata in urma lor. Dupa ce vizionezi si ramai impresionat de film, gandeste-te ca viata bate filmul in unele cazuri.

Autor: Eugen Vrabie

Vrei sa ne citesti in inbox?

Aboneaza-te acum si primesti un email cu noutati.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Nu iti vom spama inbox-ul. Te poti dezabona oricand.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.