American Sniper – Lunetistul american

american-sniper-lunetistul-american-1

Bradley Cooper lupta si tinteste spre un Oscar anul acesta. Ramane de vazut daca reuseste sa-l nimereasca, prin filmul „American Sniper”. Avand in vedere ca are la baza o poveste reala a unui lunetist care a omorat 255 de oameni, as putea spune ca are cateva sanse.

El il interpreteaza pe soldatul SEAL, Chris Kyle, supranumit si „Legenda”, cel mai letal lunetist din istoria armatei americane. Desi el a spus ca a ucis 255 de oameni, Pentagonul a recunoscut oficial „doar” 160 de victime. Totusi, un punctaj destul de bun.

Distribuit de Freeman Entertainment – Premiera 23 ianuarie

????????????

American Sniper – Lunetistul american

Regizorul peliculei, ales chiar de adevaratul Chris, a fost marele batran Clint Eastwood. El s-a inspirat din cartea autobiografica a lunetistului si din urma discutiilor pe care le-a avut cu familia acestuia. Filmul este inca un omagiu adus soldatului american, care lupta pentru patrie, dreptate si, bineinteles, democratie. In 132 de minute ai ocazia sa numeri pe degetele victimele razboiului din Irak.

„American Sniper” prezinta destul de explicit povestea lui Chris Kyle. Filmul incearca sa faca o paralela intre lupta sa de a incerca sa salveze cat mai multe vieti ale compatriotilor si de a pastra linistea in familie. Evident, un lucru destul de greu de facut.

american-sniper-lunetistul-american-2

Am fost foarte curios sa vad de ce a avut incasari monstruoase la Box Office. Sincer sa fiu, nu m-a convins in totalitate, dar na, nu a fost razboiul nostru si noi nu am simtit asa cum i-a afectat pe americani. Am inteles totusi puterea povestei reale si ironia tragica a sortii, dar nu am fost atins prea tare de momentele tensionate. Consider ca au fost alte filme ce abordau tema razboiului, care m-au marcat mai mult.

Asta nu inseamna ca e un film slab. Sigur, vei primi portia necesara de actiune, pe care „Lunetistul american” o are din abundenta. Ba mai mult, au fost cel putin 2 scene care mi-au ramas in cap, scene care au aratat intr-un mod inedit tensiunea si trauma pe care ti le lasa razboiul. Chiar si in siguranta propriei case, demonii nu iti dau pace si tin sa iti reaminteasca, prin cele mai mici si inofensive sunete, ca ai fost acolo. Mintea unui soldat, de cele mai multe ori, nu paraseste razboiul niciodata.

american-sniper-lunetistul-american-3

Bradley Cooper a fost bun si a lucrat foarte mult pentru acest rol. Se vede o transformare in fizicul sau, necesara de altfel pentru interpretarea unui soldat SEAL. Desi a anuntat pe parcurs ca il vedea mai bine, in acest rol, pe Chris Pratt, consider ca nu a facut o alegere gresita.

„American Sniper” iti va incanta si intrista ziua in acelasi timp, iar finalul te va face sa fii tacut tot drumul spre casa. Poate chiar te va motiva sa mai dai o tura pe la sala. Usurinta cu care Cooper isi ridica colegii raniti si ii duce la adapost, m-a facut, pe mine cel putin, sa imi doresc sa pun in practica mai multe exercitii fizice.

Autor: Eugen Vrabie

Vrei sa ne citesti in inbox?

Aboneaza-te acum si primesti un email cu noutati.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Nu iti vom spama inbox-ul. Te poti dezabona oricand.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.