Un apus de vara la domeniile TOHANI

Un apus de vara la domeniile TOHANI
Timp de citire: 4 minute

Trebuie sa recunosc, vestea ca Tohani Romania vrea sa petreaca si sa anunte noua cucerire de pe continentul american a fost o surpriza placuta pentru mine si papielele gustative dornice de alcool fin. Degustator de Tohani in trecut, m-am bucurat cand am auzit ca americanii tocmai si-au declarat dragostea pentru aceasta crama cu o istorie de peste 200 de ani.

Tohani a primit cate o medalie la fiecare din cele sase categorii la care a participat. Mai mult, la doua dintre ele a primit „Double Gold” – un fel de „vinul perfect”. Dar sa le luam pe rand. Crama Tohani din Dealu Mare a fost premiata in America, la „Great American International Wine Competition 2018”, cu Double Gould Medal pentru Tohani Apogeum IV, Gold Metal pentru Tohani Apogeum III si Cuvee Dolette, plus Silver Medal pentru Cuvee Nicolae si Maestro. Daca nu stii ce vin de creatie sa mai cumperi, poti incepe de aici.

„E o premiera pentru Romania – medalierea a sase vinuri de la aceeasi crama. Doua lucruri ne bucura – recunoasterea prin dubla medalie de aur a vinului nostru reprezentativ, Apogeum IV, si dubla medalie de aur obtinuta cu un vin pe care l-am trimis fara nume, fara eticheta, doar intr-o sticla simpla. E vorba de un vin special, cu o poveste de care veti afla in toamna. Faptul ca deja a luat o astfel de medalie, fara sa stie nimeni ce vin e, mi se pare fantastic si cu siguranta de bun augur.” – Virgil Mandru, proprietarul Tohani Romania

Un apus de vara la domeniile TOHANI

Eveniment-concept CHAMPIONS OF WINE Tohani | American Edition

Saptamana trecuta am luat parte la un eveniment in grup restrans pe Dealu Mare. Evident, am ajuns cu pofta de vin racoritor, unul premiat in SUA. Dar inainte de asta, presedintele Tohani Romania, Virgil Mandru, a spus povestea romantata a cramei. Pe scurt, Princepele Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, s-a casatorit cu Ioana Dolette (in secret) si astfel a renuntat la titlul regal pentru aceasta mosie.

Apoi a curs vinul. Primul, alb, Cuvee Nicolae Alb, mai avea un pic de stat, a fost usor acidulat, cu o reteta sud-africana la baza, un Sauvignon Blanc combinat cu Tamaioasa. L-am degustat in camera „motoarelor”, unde se produc doua milioane de litri de vin.

Un apus de vara la domeniile TOHANI

Am trecut apoi in crama, unde sunt 10 hrube cu, n-ai sa crezi, vin. Temperatura constanta de 13 grade, umezeala naturala si productiva si mult vin lasat sa se maturizeze. O poveste mi-a atras atentia legata de acest loc. Initial, cand a cumparat crama, Virgil Mandru a vrut sa fie curatata, facuta bec. Dupa ce a dat directiva asta, a plecat in Franta, in recunoastere.

O zi mai tarziu, a sunat inapoi la Tohani sa anuleze curatenia, pentru ca „mucegaiul ala e al meu, lasati-l acolo ca e bun”. Bine ca era vorba de Romania, nu s-a grabit nimeni sa puna osul la treaba. In una din hrube am degustat o Feteasca Apogeum, tanara, chiar prea tanara conform spuselor unor experti de langa mine. Am simtit si eu ceva, dar trebuie sa-mi mai clatesc mult timp gura cu vin ca sa pot nota nuantele. Mai tarziu am gustat si Feteasca maturizata si am simtit diferenta.

Un apus de vara la domeniile TOHANI

A urmat o plimbare prin vie. Un pic diferit fata de ce aveam eu la tara, pentru ca asta e podgorie. Mai exact, 365 de hectare de vie, amplasate pe paralela de 45 de grade, intinse pe 7 dealuri insorite. Pentru ca au o orientare spre sud-est, conform spuselor oenologului, strugurii au in plus 14 zile de soare fata de alte zone viticole de la noi.

Chiar si fara o analiza amanuntita, se vede cu ochiul liber ca e frumos. Putin spus chiar, e imbietor sa servesti vin pe platou, inconjurat de vie. Acolo am degustat si Cuvee-ul Dolette, un rose spumant, desfacut prin metoda „taierii motului”. Mi-ar fi placut sa fie mai spumant, dar nu ma pot plange de gust.

Un apus de vara la domeniile TOHANI

Tot pe platou am urmarit si mult-laudatul apus de soare. Frumos, ce-i drept. Din cauza enumerarii de mai sus, am ajuns intr-un loc pe care n-as putea sa-l mai gasesc. O curte imensa cu zone de mancare, teren de tenis, piscina si scena de unde mai primeam informatii in legatura cu vinurile pe care le serveam.

Aproape de final am testat si vinul lor licoros, extrem de dulce pentru gustul meu, Flori de Gheata. O Tamaioasa Romaneasca interesanta, dar care m-a facut sa ma intorc la preferatul meu – alb sec – Cuvee Nicolae.

In cazul in care apreciezi si tu sticlele si etichetele, trebuie sa stii ca de ele se ocupa Virgil Mandru. Lucru care m-a incantat, pentru ca au un design care iese in evidenta. “Sunt locuri magice in lumea asta, locuri care cheama oamenii de la mii de kilometri distanta.Tohaniul este un astfel de loc. Iar faptul ca aici se fac unele dintre cele mai vestite vinuri ale Romaniei nu poate fi intamplator.” – Virgil Mandru, proprietarul Tohani Romania

Vrei sa ne citesti in inbox?

Aboneaza-te acum si primesti un email cu noutati.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Nu iti vom spama inbox-ul. Te poti dezabona oricand.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.